Suomen Tuntemus Ulkomailla

Suomen Tuntemus Ulkomailla

Suomi ei ole kovinkaan tunnettu maa, kun kysytään asiaa ympäri maailmaa ihmisiltä. Jotkut tunnistavat Nokian, toiset tietävät Suomen koulutuksesta. Sauna ja Joulupukki on tuntemattomampia asioita Suomesta, mitä luulisi. Teknologia ja kylmyys sekä tietenkin revontulet kiehtovat niitä, jotka ovat joskus Suomesta kuulleet. Moni tietää, että pääkaupunkimme on Helsinki. Ja kysymykseen, mistä kaupungista olet, in turha vastata muuta. Sillä mikään muu kaupunki ei useinkaan sano mitään kenellekään, ellei kyseinen henkilö ole käynyt Suomessa. Kaupunkimme nimet ovat aivan liian vaikeita lausua ja kielemme on hassun kuuloista. Se kuulostaa, kun kuuntelisi väärinpäin pikakelauksella jotakin muuta kieltä. Mutta se ei muistuta edes etäisesti muita kieliä. Monet tunnistavat, että Suomi on jossain Ruotsin lähellä. Jotkut sekoittavat Suomen Norjaan, luulevat meidän olevan maailman rikkain maa täynnä vuoria ja vuonoja. Monet eivät ymmärrä meidän olevan Venäjän naapurimaa. Tai, että Suomi on ollut itsenäinen vasta vain vähän aikaa. Ihmiset maailmalla pitävät suomalaisia kohteliaina ja hymyilevinä. Vaikka melankoliaa rakastavana kansana koto Suomessa saa aivan vastakkaisen kuvan. Ehkäpä me olemme onnellisia ja iloisia kun matkustamme. Lähes jokainen henkilö yllättyy siitä, että Suomi on Joululukin virallinen kotimaa, se minne kirjeet tulevat, jos ne lähetetään Joulupukille Korvatunturille. Hienoimpia ja eksoottisimpia paikkoja Suomessa ovat suuret lumilinnat, joiden sisältä löytyy niin ravintolaa kuin hotelliakin, mutta numero ykkönen on lasinen iglun muotoinen telttahotelli, josta voi ihailla revontulia ja tähdenlentoja suoraan porontaljaiselta sängyltä. Tällainenkin paikka siis löytyy Suomesta. Sitä ei edes moni suomalainen tiedä, vaikka hotelliin on aina yli puolen vuoden jono. Suomi siis kiehtoo matkailijoita ja muun maalaisia kovasti ja kuitenkin vaikka tietämys maastamme ei ole suuri. Kuitenkin verrattuna siihen, kuinka pieni maa Suomi on asuinluvuiltaan, tunnettavuutta on paljon.

Suomi kuva

Se, miten Suomi näkyy ja kuuluu lähes täysin pelkästään positiivista. Useinkaan ei kuule missään negatiivista näkyvyyttä Suomesta. Perussuomalaiset ja EU vastaisuus sekä hieman myös Kreikan laina ovat tuoneet myös varjopuolia Suomen imagolliseen näkyvyyteen, mutta silti suurimmaksi osin kuva on positiivinen. Talven pimeys kiehtoo eikä pelota. Alkoholismi ja kovat itsemurha tilastot kertovat ulkomaalaiselle karuista oloistamme talvella. Kesän keskiyön auringosta tiedetään vähemmän kuin pilkko pimeästä talvestamme. Moni yllättyy suuresti kuullessaan yöttömästä yöstämme. Lappi ei ole tunnettu Suomessa, se mielletään enemmän olevan Ruotsin tai Norjan puolta. Jos Suomi pitäisi asettaa kartalle sellaisen henkilön toimesta, joka ei tiedä missä se on, voisi se olla lähempänä pohjoisnapaa, Ruotsin yläpuolella ennemmin kuin Ruotsin ja Venäjän välillä. Lumisuus ja talvi ovat mielikuvat Suomesta. Hyttyset, marjat, keskikesä, järvet ja onkivapa ovatkin enemmän suomalaisten itsensä mielikuvissa olevia suomalaisia asioita. Nämä pitäisi saada Suomesta levitettyä myös laajemmalle, sillä meidän kesämme on yksi kaikkein kauneimmista kesistä koko maailmassa. Kaikki se vihreys, hiljaisuus ja leutous olisi se valttikortti, mitä kannattaisi Suomen imagollista näkyvyyttä ajavat tahot markkinoida ja mainostaa. Siitä voisi kuvitella nauttivan suuresti niin matkailijat kuin paikallisetkin turismin tuoman rahavirran myötä.

Suomen näkyvyydessä on vielä hiottava

Se miten Suomi näkyy ja kuuluu, siinä on vielä paljon petrattavaa. Se miten laajasti ja millä tavalla Suomesta levitetään tietoa ja kuvaa maailmalle on meidän jokaisen käsissä. Suurin osa meistä varmasti osaa esitellä Suomen lyhyesti sitä kysyvälle, mutta pieni petraus sen suhteen on jokaiselle hyväksi.