Suomalaiset kuuluisuudet

Suomalaiset kuuluisuudet

Julkisuus ja julkisuudessa esiintyvät henkilöt ovat kiinnostaneet ihmisiä kautta aikain, kaikkialla maailmassa. Moni haaveilee itse pääsevänsä julkisuuden valokeilaan, mutta useimmille riittää kuuluisien henkilöiden seuraaminen eri tiedotusvälineiden välityksellä ja ikään kuin kanssaelää idolinsa elämän käänteitä. Ihmisille tuntuu olevat myös äärimmäisen tärkeää, että kotimaata tehdään tunnetuksi oman maan kansalaisten toimesta. Yleisemmin nimenomaan urheilun saralla toivotaan kansainvälistä menestystä, jotta voidaan olla ylpeitä omasta kansalaisuudesta urheilijan suoritusten varjolla.

Jokaisella maalla on ylpeydenaiheensa ja hahmonsa, jotka ovat niin sattuja soihdun kantajia maan imagon luomisessa. Suomalaisille on aina ollut tärkeää muun muassa menestys jääkiekon, moottoriurheilun ja mäkihypyn saralla, ja näitä urheilulegendoja moni pitää suorastaan kansallissankareina. Tällaisia hahmoja ovat muun muassa F1- kuljettaja Kimi Räikkönen, niin ikään saman lajin edustaja Mika Häkkinen ja vastikään edesmennyt mäkihyppylegenda Matti Nykänen. Myös musiikkiartistit ja poliitikot ovat tehneet itseään tunnetuksi ulkomailla asti. Hyviä esimerkkejä ovat ainakin Nobelin Rauhanpalkinnon ansainnut Martti Ahtisaari ja Euroviisu- laulukilpailun voittaja- yhtye Lordi. On myös lukuisia muita suomalaisia henkilöitä, yhtyeitä ja suorituksia, jotka tunnetaan maailmalla, tai ainakin muualla Euroopassa. Yhdysvaltoihin asti sen sijaan eivät suomalaiset saavutukset aina kantaudu, ja siellä saatetaan olla jopa täysin tietämättömiä koko maan olemassaolosta. Vaikka Suomi onkin pinta-alaltaan varsin suuri maa, populaatiomme on silti suhteessa vähäinen. Tästä syystä eivät suomalaiset myöskään ole saaneet sen suuremmin näkyvyyttä maailmalla. Meillä ei yksinkertaisesti ole riittävästi ihmisiä, jotta joukostamme löytyisi lukuisia menestyksekkäitä urheilijoita, kansainvälistä uraa luovia näyttelijöitä tai maailman konserttisaleja täyttäviä artisteja. Siitä huolimatta, suomalaiset ovat menestyneet kotimaan ulkopuolellakin varsin hyvin. Mutta kilpailu parrasvaloista on arvatenkin kovaa, ja jatkuvasti tulee pinnalle uusia huomiosta kamppailevia hahmoja, jolloin toiset jäävät jo unholaan.

Kotimaassa suosiota nauttivat tähdet

Paljon on myös kuuluisia henkilöitä, jotka eivät ole kansainvälistä menestystä päässeet kokemaan, mutta ovat suuressa suosiossa kotimaan kamaralla. Syitä ovat muun muassa omalla äidinkielellä esiintyminen, jolloin kansainvälinen suosio jää luonnollisesti vähemmälle. Suomen historiasta löytyy lukuisia kuuluisia, kulttuuriperintöömme vaikuttaneita henkilöitä, kuten säveltäjiä, kirjailijoita, presidenttejä ja runoilijoita. Tällaisia olivat esimerkiksi Eino Leino, Aleksis Kivi, Urho Kekkonen ja Jean Sibelius. Myös niin sanottujen turhien julkkisten lista on pitkä. Henkilöt jotka ovat tulleet tunnetuksi esimerkiksi tosi tv- ohjelmien, erilaisten kisailujen tai puolisonsa ansiosta, saattavat esiintyä lehtien otsikoissa jopa useammin kuin henkilöt jotka ovat omalla osaamisellaan tulleet julkisuuteen. Tällaisia hahmoja ovat muun muassa Martina Aitolehti, Johanna Tukiainen ja Niko Saarinen. Kaikki ovat nousseet kansan tietoisuuteen vain esiintymällä televisiossa, ilman sen suurempaa syytä siihen. Vielä tänäkin päivänä juorulehdet kirjoittelevat näistä hahmoista säännöllisesti ja heidän elämänsä vaiheita seurataan. On myös tehty tutkimus, jonka mukaan kuuluisuus ei olekaan katoavaista, vaikka uusia julkkiksia tuntuu ilmestyvän kuin sieniä sateella. Samat nimet toistuvat lehtien otsikoissa jopa vuosikymmeniä. Suosiossa pysymistä ruokkii toki henkilön yksityiselämän kiinnostavuus ja kansaa kohahduttava toiminta. Ihmisiä kiinnostaa suunnattomasti esimerkiksi muiden suhdesotkut, päihdeongelmat, rahahuolet, ynnä muut elämän käänteet, joista myös aikakauslehdet mielellään kirjoittavat. Moni julkisuuteen noussut henkilö myös toivoisi toimittajien ja lukijoiden kyllästyvät ja jättävät heidät jo rauhaan. Kuuluisuus siis voi helposti kääntyä myös ikäväksi painolastiksi ja jopa läpi elämän kestäväksi piinaksi. Julkisuuteen päätyvätkin usein ihmiset, jotka tulevat esille taiteellisten lahjojensa tai poliittisten pyrkimystensä ansiosta ja tulevat ehkä jälkikäteen, aivan kuin velvollisiksi selittää medialle kaikki omat elämän valintansa ja viimeisimmät käänteet. Julkisuuden henkilöt eivät enää välttämättä ole kansan silmissä pelkästään ihailtuja ja arvostettuja hahmoja, vaan julkisuudenlaatu voikin olla jopa henkilöä halveksivaa ja vähättelevää.