Mitä Kertoa Suomesta Ulkomaalaiselle osa 2

Suomi on mielenkiintoinen maa kertoa ja tutustua. Kun tulee mahdollisuus avata hieman Suomen taustaa ja sitä minkälainen kotimaasi on, tee se innolla. Ties vaikka jokin päivä saatkin vieraan, joka tulee puheidesi perusteella tutustumaan meidän kauniiseen maahamme. Tässä jatkoa edelliseen, mitä kertoa ulkomaalaiselle Suomesta. Tässä kirjoituksessa keskitytään maantieteellisiin asioihin.

Suomesta maantieteellistä sekä muuta faktaa

Suomi on suhteellisen suuri maa. Metsät, järvet, harjut ja rannikon lukuisat saaret tekevät Suomesta Suomen. Suomen korkein kohta on Halti tunturilla ja se on 1324 metriä meren pinnan yläpuolella. Tämä tarkoittaa, että maamme on hyvin tasainen ja Suomella ei ole yhtäkään varsinaista vuorta. Jääkauden vaikutukset näkyvät kuitenkin Suomessa ja näin on syntyneet Suomelle tunnusomaiset harjut kuten muun muassa Pyynikin harju Tampereella. Suomessa on myös satoja tuhansia järviä. Yli viidensadan neliömetrin järviä Suomessa on laskettu olevan lähes 190 tuhatta kappaletta ja niiden keskisyvyys on kuitenkin vain 7 metriä. Vesistöt tekevät Suomesta erikoisen matkailijan silmin ja sen näkee jo yläilmoista, kun laskeudutaan Suomeen lentokoneella. Vesistöt muodostavat suuren kokonaisuuden ja mahdollistavat vaikkapa päivien kestävän melonta retken ja purjehduksen sekä miniristeilyt sisävesistöissämme. Saimaa, joka on myös syvin järvemme ja myös pinta-alaltaan suurimpia vesistöjämme ja järviämme. Sen luontoon kuuluu uhanalainen norppalaji eli Saimaannorppa. Saimaa on myös kaunis paikka harrastaa laitesukellusta, niin kuin moni muukin kirkasvetinen järvemme. Luontomme on monimuotoinen ja meillä on neljä vuoden aikaa. Eläinkunnalta Suomi on rikas maa. Suurin nisäkkäämme on hirvi ja Suomen kansalliseläin on karhu. Suomella on monta ilmastovyöhykettä etelän kuusimetsistä, lapin tuntureiden taigaan ja Turun saariston saaristolaismaisemiin. Suomen ilmasto on erikoinen, sillä meillä on sekä manner, että meri-ilmaston vaikutuksia. Suomessa vallitsee subarktinen mannerilmasto. Golfvirta vaikuttaa Suomen lämpötilaan suuresti ja Itämeri pitää rannikot lämpiminä pidempään. Sademäärältään Suomi on sateinen paikka.

Neljä vuoden aikaa

Neljä vuoden aikaa on asia, joka aina ulkomaalaisia kiinnostaa. Vuoden aikamme; kesä, talvi, syksy ja kevät muodostavat kokonaisuuden ja jokaisella vuoden ajoista on oma tunnusomainen luontonsa, tuoksunsa, ilmastonsa ja ulkonäkönsä. Ilmastonmuutoksen myötä neljän vuoden ajan erottuminen toisistaan on pienentynyt. Talvet alkavat olla vähälumisia ja sateisia ja kesät kylmempiä sekä sateisia. Mutta pääsääntöisesti vuoden ajoissa on kuitenkin suuri ero. Kesällä lämpötila voi olla esimerkiksi kaksikymmentä astetta, jopa kolmekymmentä astetta plussalla, kun taas talvella se voi olla saman verran miinuksella. Keväällä kaikki kukkii ja kasvaa, lumi sulaa pois ja alta pilkottaa vihreä ruoho. Syksyllä alkaa ruska ja värjää koko Suomen kirjavan punaiseen huntuunsa ja varsinkin Lapin ruska on yksi kauneimpia asioita nähdä koskaan. Talven pimeys kiehtoo turisteja ja silloin on oiva aika mennä pohjoisempaan etsimään kirkkainta tähtitaivasta ja revontulia. Kesällä keskikesän yötön yö ja porottava aurinko on elämys, mitä monessa muussa maassa ei pääse ihailemaan. Lumi ja pakkanen narskuvat kenkien alla ja kylmä järvivesi kirkkaana kesäyönä saunan jälkeen houkuttelee varmasti tutustumaan Suomeen sen jokaisena vuoden aikana. Mustikat ja sienet houkuttelevat metsään syksyisin ja keväällä on vaan kaikkialla niin kaunista, raikasta ja tuoksuvaa. Suomen luonto on syy tulla Suomeen lomalle, se on monimuotoinen kaunis ja maailmanlaajuisesti todella eksoottinen paikka monelle eri vyöhykkeeltä tulevalle matkailijalle. Suomeen kannattaa tulla mikä vuoden aika vaan, mutta talven pimeimpiin ja kylmimpiin keleihin täytyy myös matkailijan osata varautua.