Mitä Kertoa Suomesta Ulkomaalaiselle osa 1

Tampere

Se mitä kannattaa ja pitäisi kertoa ulkomaalaiselle kun sinulta kysytään kotimaastasi toki aina riippuu siitä ihan täysin, mitä haluat kertoa ja mistä tiedät. On kuitenkin myös järkevää varsinkin ennen pidempää matkaa ja tilaisuutta milloin tietää pääsevänsä esittelemään kotimaatansa, kerrata muutamia perusasioita ja tutkia, mitä kaikkea huomattavaa tai huomion arvoista Suomesta voisi ulkomaalaiselle kertoa. Suomi kuvaa levitetään kaikkialla ja koko ajan ja sinä olet yksi niistä, joka siihen voi vaikuttaa minkälainen kuva Suomesta leviää. Hyvä imago ei ole pelkästään kiva pikku yksityiskohta. Se vaikuttaa kansantalouteen saakka, poliittisesti, turismin ja matkailun saralta suuresti ja hyvään työkykyisen koulutetun henkilön työperäiseen maahanmuuttoon. Vienti ja tuonti kasvaa mitä parempi ja laadukkaampi maine milläkin maalla on. Toki siihen vaikuttaa monen monet muutkin asiat, mutta imago ei ole niistä pienimpiä ja tästä syystä se, miten esittelemme kotimaatamme muualle, on iso merkitys.

Suomen historia ja perus faktat

Suomi on tasavalta, jonka poliittinen valta kuuluu kansalle. Se kuuluu myös Euroopan Unioniin ja sen valuuttana on Euro. Kansa päättää kansanedustajat eduskuntaan ja äänestää oman presidenttinsä. Suomi on ollut osa Ruotsia, jonka jälkeen Venäjä valtasi maan vuosina 1808-1809 Suomen sodassa. Se on saanut autonomian eli itsepäätäntä vallan 1809. Suomi julistautui itsenäiseksi kuudes joulukuuta vuonna 1917. Suomen historia ennen tätä päivää on ollut sotaisa ja Talvisodan jälkeen Suomessa riehui vielä sisällissota, jossa punaiset ja valkoiset taistelivat oikeuksistaan. Tällä hetkellä presidenttinämme on Sauli Niinistö. Tätä ennen Suomella oli maailman ensimmäinen naispuolinen presidentti Tarja Halonen. Suomi on varakas maa ja sen bruttokansantalous on 238,6 miljardia dollaria. Suomen elinkeino tulee palveluista ja teollisuudesta sekä muutama prosentti maataloudesta. Suomen pääkaupunki on Helsinki, suurimpia muita kaupunkeja on Helsingin naapurikaupunki Espoo ja Tampere. Suomessa on vain viisi kaupunkia, joissa asuu yli kaksisataa tuhatta henkilöä. Ne ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa ja Oulu. Suomi on väkilukuunsa nähden yksi maailman harvinten asuttu maa. Väkilukuumme suhteutettuna pinta-alaa on reilusti. Suomen pinta-ala on hieman vajaat kolmesataa neljäkymmentä tuhatta neliömetriä. Väkiluku oli vuonna 2018 yli viisi miljoonaa viisisataa tuhatta henkilöä. Suomella on kaksi virallista kieltä. Suomi ja ruotsi. Pohjoisessa Suomessa puhutaan näiden kahden kielen lisäksi Saamen kieltä.

Espoo

Espoo

Suomen rajanaapuri maita ovat Norja, Ruotsi ja Venäjä. Venäjä naapurimaana halkoo koko toisen puolen Suomesta kuin taas Ruotsi toisen. Molemmilla raja-alueilla tai rajojen lähestyvissä olevissa kylissä sekä kaupungeissa näkyy voimakkaasti naapurimaan läsnäolo. Suomen rannikolla Ruotsin tuntumassa usein puhutaankin enimmäkseen vain Ruotsin kieltä. Tosin onhan se meidän toinen äidinkielemmekin. Ja taas itänaapurissa Venäjän rajojen tietämillä suhteellisen hyvin osataan myös puhua venäjää ja matkailun kautta venäläisturistit ovat tuttu näky niin ruokakaupoissa kuin vaikka liikenteessäkin. Venäläiset tulevat Suomeen ostamaan edullisempia elintarvikkeita sekä harrastavat paljon kiinteistösijoittamista Suomessa. Viro lasketaan myös naapurimaaksi, sillä Suomen ja Viron välillä on vain pieni lahdelma. Suomen ja Viron välillä toimii lautta ja laivaliikennettä. Suomalaisille Viron pääkaupunki Tallinna on tuttu lomakohde. Naapurissa on edullisempaa niin alkoholin, palveluiden kuin terveydenhoidon saralla, joten matkoja Viroon tehdään näistäkin syistä usein. Laiva mikä kuljettaa Helsingin ja Viron väliä on usein täynnä ohjelmaa, ravintoloita ja juhlintaa. Tästä risteilystä ja Suomi-Ruotsi välin risteilystä kuulee usein ulkomaalaisilta kommentteja, jos he ovat asiasta kuulleet, sillä käytäntö on erikoinen ja hauska monen mielestä