Miksi suomalaiset saunovat?

Miksi suomalaiset saunovat

Sauna – mikä ihana ajatus. Rentoutuminen. Sosiaalisuus. Puhdistautuminen. Nämä kaikki sanat liittyvät suomalaiseen saunaperinteeseen. Suomessa saunotaan mistä tahansa syystä. Saunaan mennään peseytymään, rentoutumaan, unohtamaan arjen kiireet. Suomalaiset järjestävät saunailtoja, joihin kutsutaan kavereita. Mikäs sen rennompi tapa viettää iltaa? Sauna sopii kesään ja talveen eikä oikeastaan ole mitään hetkeä, johon sauna ei sopisi. Saunoa voi tietenkin ilman syytä tai pelkästään puhdistautumisen kannalta. Onhan se rennompi ja mukavampi tapa peseytyä kuin pelkästään suihkussa käyminen. Lisäksi jälkeenpäin ei tule niin kylmä kuin pelkän suihkun jälkeen.

Saunan historia

Saunaa pidetään yleisesti suomalaisena keksintönä. Saunoja on kuitenkin ajan saatossa kehittynyt ympäri maailmaa toisista riippumatta. Suomen historiassa saunoja oli jo pronssikaudella (1500-900 eaa). Tuohon aikaan saunat olivat maahan kaivettuja kuoppia, jotka kuumennettiin sen pohjalla olevien kivien avulla. Kivien päälle ei suinkaan menty, vaan ne peitettiin ensin puuriu’uilla ja sitten esim. taljoilla, tuohilla tai turpeella. Kuumille kiville pudotettiin vettä, joka sai aikaan saunan höyryn.

Saunoja on siis ollut jo jopa kolmisentuhatta vuotta. Ensimmäiset saunarakennelmat olivat pelkkään saunomiseen tarkoitettuja, erikseen rakennettuja huoneita. Saunat olivat alunperin savusaunoja, mutta myöhemmin saunaan keksittiin lisätä suljettava räppänä, jonka kautta savu poistui saunasta. Lisäksi kiuas muuttui muuratuksi kiukaaksi. Se oli aiemmin tulipesän ympärille koottu kivikupu. Saunassa saunottiin samoin kuin nykyäänkin, lauteilla ja lopuksi samassa tilassa peseydyttiin. Saunaa käytettiin ennen vanhaan myös muihin kuin peseytymistarkoituksiin. Saunassa on synnytetty, hoidettu sairaita sekä valmistettu maltaita. Tämä johtui saunan helposta vedenlämmitysmahdollisuudesta. Ennen muinoin saunalla uskottiin olevan yliluonnolllisen puhdistavia vaikutuksia. Lisäksi uskottiin saunatontun asuvan saunassa. Saunassa ei saanut kiroilla, ettei saunatonttu tai haltija suutu. Yhden uskomuksen mukaan saunassa asuva tulen väki karkottaisi muiden väkien tuomia sairauksia eli vihoja. Lisäksi saunassa saatettiin lausua erilaisia loitsuja ja loruja. Saunaa pidettiin myös pyhänä ja turvallisena synnytyspaikkana. Saunan uskottiin suojelevan muutoin mahdollisille yliluonnollisille vaikutuksille altista vauvaa. Synnyttävän äidin oli tärkeää ehtiä saunaan synnytystä varten. Lue saunan historiasta lisää täältä.

Sauna nykyään

Nykyään lähes jokaiseen asuntoon tai taloon rakennetaan sauna. Se voi nykyään olla joko sähköinen tai puulämmitteinen. Toki puulämmitteinen vaatii savupiipun. Suomalaiset saunovat ahkerasti, erään arvion mukaan jopa 99% väestöstä saunovat säännöllisesti. Saunoja onkin asuntojen lisäksi uimahalleissa, hotelleissa, laivoissa, kylpylöissä ja tietenkin kesämökeissä. Sauna on tärkeä osa monen vähintään viikottaista pesurutiinia. Ajatellaan, että suihku ilman saunaa ei tuo yhtä hyvää pesutulosta. Lisäksi viikonloppusauna katkaisee sopivasti työviikon ja rentouttava viikonloppu voi alkaa. Suomalaisille yksi kesän kohokohdista on kunnon mökkisauna. Moni lähtee kesälomalla mökkeilemään järven rannalle. Mökillä vietetään muutamasta yöstä jopa koko kesään, nauttien luonnosta, grillauksesta ja saunomisesta. Perinteisissä kesämökeissä sauna on puulämmitteinen ja monelle tämä onkin juuri se oikea saunomismuoto. Saunoa voi vaikka koko illan, käyden välillä järvessä pulahtamassa. Saattaapaa saunomisen lomassa kulua muutama olunenkin.

Saunomistapoja

Suomalaiseen saunomiseen kuuluu saunavasta, josta voidaan joskus käyttää myös nimitystä saunavihta. Se on koivunoksista valmistettu saunomisväline, jota käytetään saunassa itsensä kevyesti lyömiseen. Tarkoitus on hieroa ja puhdistaa ihoa saunan lämmössä. Lisäksi vihtominen tuntuu iholla hyvältä. Saunassa voidaan vihtoa myös toisia.

Saunomistapoja

Saunomistapoja

sä rohkeimmat saunojat voivat käydä kierimässä lumessa. Tämä virkistää ja se on yksi suomalaisista saunaperinteistä, joita monet harrastavat joka talvi. Lumessa voi käydä tekemässä vaikka lumienkelin, jos uskallat. Jos lähellä on avanto, voi siellä käydä pulahtamassa ja juosta äkkiä takaisin saunaan lämmittelemään. Hurjaa!