Korvatunturin Joulupukki

Korvatunturin Joulupukki

Joulupukista voidaan puhua suomen kielessä sekä isolla että pienellä alkukirjaimella kirjoitettuna. Pienellä alkukirjaimella viitataan yleensä kyseistä joulun ajan hahmoa esittäviin henkilöihin, kun taas isolla alkukirjaimella kirjoitettuna Joulupukilla tarkoitetaan Suomessa Korvatunturilla asuvaa fiktiivistä hahmoa. Suomalainen Joulupukki on iloinen mies, jolla pitkä ja valkoinen parta ja yllään punainen nuttu. Pukki on erittäin vanha mies ja hänen puolisonsa nimi on Joulumuori, jonka kanssa hän asustaa Korvatunturilla. Mutta aina joulupukki ei ole ollut Suomessa nykyisen kaltainen hyväsydäminen lahjojen jakaja, jolle lapset laulavat joululauluja hänen sylissään istuen.

Kansainvälisesti tunnetun nykyisen joulupukin esikuvana on 300-luvulla elänyt Pyhä Nikolaus, latinaksi Sanctus Nicolaus, josta joulupukin nimitys useissa kielissä on johdettu. Pyhä Nikolaus tunnettiin hyväntekijänä, josta tuli myöhemmin merimiesten ja lasten suojeluspyhimys. Alankomaissa annettiin lapsille lahjoja erityisesti lasten parissa hyväntekeväisyyttä tehneen Pyhän Nikolauksen kunniaksi Nikolauksen päivänä 6. joulukuuta. Tämä tapa levisi alankomaalaisten mukana myös Pohjois-Amerikkaan, jossa Nikolauksesta muodostuin amerikkalainen Santa Claus.

Suomalaiset tutustuivat Nikolaukseen ja hänen lahjojen jakamisen perinteeseensä 1800-luvulla, ja Nikolauksen legenda sekoittui muihin joulunajan hahmoihin, ja Suomeen syntyi harmaaseen turkkiin pukeutunut joulupukki. Yhdysvaltalaisen Santa Clausin punainen nuttu siirtyi toisen maailmansodan jälkeen tosin myös suomalaisen pukin asuksi.

Eri maiden joulupukkeja

Suomessa joulupukin nimitys perustuu satoja vuosia vanhaan suomalaiseen nuuttipukin ja kekripukin perinteeseen. Nuuttipukit kiertelivät pukin taljaan pukeutuneina kerjäämässä taloista tähteitä joulun aikana. Nuuttipukki oli pakanallinen mieshahmo, joka pukeutui hedelmällisyyttä symboloivaan pukin asuun, johon kuului turkki, pukin sarvet ja tuohinaamari. Nuuttipukki kierteli talosta taloon ja saattoi pelotella lapsia. Pukille tarjoiltiin taloissa alkoholijuomia ja hän saattoi olla humalassa.

Alankomaissa Pyhän Nikolauksen nimestä (Sint Nikolaas) muodostui aikojen saatossa Sinterklaas. Sinterklaas oli parrakas pyhimys, joka ratsasti valkoisella hevosella papinkaapu yllään. Sinterklaasin mukana liikkui monesti Zwarte Piet – Musta Pekka – joka legendan mukaan sulki tuhmat lapset säkkiin, ja vei heidät Espanjaan.

Itävallassa joulupukkina toimivan piispa Nikolauksen mukana kulkee Krampus, musta paholainen, joka on Mustan Pekan serkku. He kiertävät yhdessä talosta taloon 6. joulukuuta kyselemässä, ovatko talon lapset olleen kuluvana vuonna kilttejä. Kiltit lapset saavat lahjoja ja tuhmat tuodaan Krampuksen toruttaviksi.

Venäjällä paikallinen versio joulupukista on Pakkasukko, joka kiertää vasta 31. joulukuuta uudenvuodenaattona. Joulua venäläiset juhlivat 7. tammikuuta, mutta kyseiseen perinteeseen ei sisällään sisälly lahjojen antaminen

Korvatunturi

Korvatunturi on 486 metriä korkea tunturi Suomen ja Venäjän rajalla lapissa sijaitsevassa Savukosken kunnassa. Tunturi kuuluu Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen. Suomen ja Venäjän raja kulkee kolmehuippuisen tunturin keskimmäisen huipun kautta, Itäinen huippu kuuluu Venäjän puolelle ja läntinen huippu Suomelle.

Myyttisen Korvatunturin korkeimman huipun Suomen puolella olevassa rinteessä kerrotaan olevan Joulupukin ja hänen puolisonsa Joulumuorin koti, jossa hän asustaan joulutonttujen kanssa. Myytti syntyi Yleisradion Lastentunti-ohjelmassa vuonna 1927, kun radio-ohjelman juontaja Markus-setä kertoi Joulupukin asuvan tunturilla. Joulupukin tonttujen työpaikkana taas toimii lähes 300 kilometrin päässä Rovaniemen Napapiirillä sijaitseva Joulupukin Pajakylä.

Pajakylä

Rovaniemen Napapiirillä sijaitseva Joulupukin Pajakylä on suosittu matkailukohde, jossa sijaitsee Joulupukin pääpostikonttori, Joulupukin Kammari, kauppoja, ohjelmistoyrityksiä ja ravintoloita. Joulupukin Pääpostiin voi lähettää kirjeitä osoitteeseen Joulupukki, Joulupukin Pääposti, 96930 Napapiiri.

Pajakylässä sijaitseva Joulupukin Kammari on paikka, jossa vieraat voivat tavata Joulupukin itse. Kammariin ei ole pääsymaksua, ja siellä vierailee vuosittain satojatuhansia ihmisiä. Useiden maiden, kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian jouluperinteessä pukki ei vieraillessaan tapaa talon asukkaita, vaan jättää lahjat yöllä kuusen alle. Tästä syystä joulupukin tapaaminen onkin merkittävää monille vierailijoille.