Kahdeksan mielenkiintoista faktaa Suomesta

Kahdeksan mielenkiintoista faktaa Suomesta

Suomalaiset nähdään usein sulkeutuneena ja hiljaisena kansana, mutta tarkemmin Suomea tuntevat ymmärtävät myös suomalaisten omintakeisen huumorintajun, joka heijastuu myös mitä eriskummallisimpiin kilpailuihin. Suomi tunnetaan kylmänä Pohjoismaihin kuuluvana korkean teknologian kehtona, joka on myös Joulupukin ja Nokian kännyköiden koti. Tähän listaan on koottu kahdeksan mielenkiintoista faktaa Suomesta.

1.      Yli kolme miljoonaa saunaa

Suomi on täysin omaa luokkaansa maailmassa saunojen lukumäärässä asukaslukuun nähden. Suomen Saunaseura ry:n arvion mukaan Suomessa on yhteensä noin 3,2 miljoonaa saunaa. Suomesta löytyisi siis oma sauna useammalle kuin joka toiselle kansalaiselle. Rekisteröityjä saunoja Suomessa on ”vain” hieman yli kaksi miljoonaa, mutta uutterat suomalaiset saunojat ovat rakentaneet mitä mielikuvituksellisimpia saunoa muuan muassa perävaunuihin, lautoille ja asuntovaunuihin.

2.      Olympiamitalistit

Suomi on voittanut enemmän mitaleita kesäolympialaisissa asukaslukuun nähden kuin mikään muu maa maailmassa. Kokonaismitalitilastossa Suomi on tosin vasta sijalla viisitoista, mutta asukaslukuun nähden maa on parhaiten menestynyt. Mitaleita on vuoteen 2017 mennessä tullut yhteensä 464, joista kultaa 143, hopeaa 147 ja pronssia 174.

3.      Luonto

Suomen luonto on monimuotoinen ja ainutlaatuinen. Vuodenaikojen vaihtelu on merkittävää ja lämpötilaeroja voi samalla paikkakunnalla vuoden aikana olla useita kymmeniä asteita. Suomessa, ainakin Lapissa, voi nauttia yöttömästä yöstä ja ympärivuorokautisesta auringonpaisteesta. Suomessa on lähes kaksisataatuhatta järveä ja melkein saman verran saaria. Maan jokamiehenoikeudet kuuluvat maailman kattavimpiin. Jokaisella on oikeus käyttää luontoa alueen omistajasta riippumatta tiettyjen sääntöjen puitteissa. Jokainen saa liikkua luonnossa jalan, hiihtäen ja pyöräillen sekä muun muassa poimia marjoja ja sieniä. Vesillä ja jäillä saa liikkua ja uida. Myös kalastaminen onkien ja pilkkien kuuluu jokamiehenoikeuteen.

4.      Puhelimet

Itse Suomea monelle ihmiselle tunnetumpi asia maailmalla ovat Nokian matkapuhelimet, joiden moni ei välttämättä edes tiedä tulevan Suomesta. Suomalaiset rakastavat puhelimiaan, vaikka kansa nähdäänkin muuten vähäpuheisena. Vuonna 2015 Suomessa oli jo huimat seitsemän miljoonaa matkapuhelinliittymää, eli jokaista suomalaista asukasta kohti maasta löytyy enemmän kuin yksi liittymä. Matkapuhelinten käytön yleistymisen jälkeen Suomesta ei enää nykyään löydy yhtään puhelinkoppia.

5.      Erikoiset urheilulajit

Suomi on tunnettu erikoisista vuosittaisista urheilutapahtumistaan. Kuuluisin ja erikoisin näistä lienevät heinäkuussa Sonkajärvellä järjestettävät Eukonkannon maailmanmestaruuskisat, jotka keräsivät vuonna 2017 kilpailijoita 15 eri maasta. Muita erikoisempia vuosittain järjestettäviä tapahtumia MM-tasolla järjestetään muun muassa hyttysen tappamisessa, suopotkupallossa, kännykän ja kumisaappaan heitossa sekä ilmakitaran soittamisessa.

6.      Maailman paras pizza

Vuonna 2005 silloinen Italian pääministeri Silvio Berlusconi aiheutti pienoisen kohun ilmoittamalla mielipiteensä Parman kinkun ylivertaisuudesta suomalaiseen savustettuun poronlihaan verrattuna. Kolme vuotta myöhemmin 2008 järjestetyssä kansainvälisessä pizzakilpailussa Suomi pääsi näpäyttämään hieman takaisin, kun suomalainen savuporopizza voitti koko kilpailun italialaisten nenä edestä. Voittajapizza ristittiin ”Pizza Berlusconiksi” ja Kotipizza otti sen listatuotteekseen.

7.      Eniten kahvia maailmassa

Suomalaiset kuluttavat eniten kahvia maailmassa asukasta kohti. Keskiverto suomalainen juo vuoden aikana 9,9 kilogrammaa kahvia. Suomalaiset suosivat vaaleapaahtoista kahvia toisin kuin yleisesti muualla maailmassa on tapana. Eniten kahvia Suomeen tuodaan Brasiliasta, Kolumbiasta ja Hondurasista, jotka tuovat yhteen 75 prosenttia Suomeen tuotavista noin 54 miljoonasta kilosta kahvia vuosittain.

Eniten kahvia maailmassa

Eniten kahvia maailmassa

8.      Raskaan metallimusiikin koti

Kylmässä ja kolkossa Suomessa yksi musiikkilaji on suositumpi kuin missään muualla maailmassa. Tai vähintäänkin harrastetumpi, sillä Suomessa on eniten heavy metal -yhtyeitä asukaslukuun nähden maailmassa. Maailmankuulut metalliyhtyeet, kuten esimerkiksi Children of Bodon, Nightwish ja vuoden 2006 Euroviisuvoittaja Lordi kanavoivat Suomen synkkyyttä ja villiä luontoa musiikissaan.